top of page
Sök
  • bjornolofc

Att sätta en konstnärlig prägel på ett fotografi

Uppdaterat: 19 okt. 2021

På sociala medier är det ganska många inlägg med rubriken No Filter....

Att använda filter, preset, LUT m.m känns och uppfattas allt för ofta som fusk.... Ja jag vet att jag sticker ut hakan. Men jag måste försvara alla som lägger massa tid på sin skapandeprocess inom fotografigenren


Jag själv använder dessa ofta för att snabba upp flödet i mitt bildskapande. Har ett förflutet inom måleriet. Att upptäcka dessa verktyg när jag började fotografera var som att jämföra dessa med en färgpalett, jag kunde helt plötsligt börja måla mitt foto för att förstärka vissa element i bilden, eller skapa en viss stämning. Jag har nu gått ett steg längre och adderar objekt och bakgrunder (Komposit) inte att förväxla med montage. Detta är för mig en spännande skapande

process. För mig har No Filter inget värde alls då jag fotograferar i RAW. Detta formatet lämnar en platt och tråkig bild från kameran, men innehåller massa dolda värden som man kan plocka fram i redigeringsögonblicket. Jag vill också passa på att nämna att en dåligt komponerad bild aldrig går att förbättra med hjälp av nämnda verktyg.


Jag ser mitt bildskapande på samma sätt som när jag stod framför mitt staffli med palett och penslar. Lägger till några exempel där jag använt olika tekniker för att skapa en viss känsla/utryck

65 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page