top of page
Sök
  • bjornolofc

Röda sten

Uppdaterat: 30 apr. 2023Platsen för kreativitet. Göteborgs hamninlopp


Området har fått sitt namn efter en i området mytomspunnen, rödmålad sten. Stenen, som är ett flyttblock av rödgrå granit och väger 20-30 ton, ligger vid strandkanten en bit väster om det öppna området, vid gångvägen Lindbergska strandvägen till Nya Varvet. Klippblocket är päronformat, ca tre meter långt och som bredast ca två meter.

Det finns flera teorier om ursprunget till den röda stenen; en är att en svensk officer, i samband med en dansk landstigning dödats där och att hans blod hamnat över stenen. En annan att ett fartyg räddades undan en storm, genom att angöra vid stenen. En tredje att stenen endast utgjort ett sjömärke för navigering. Stenen har under många år regelbundet rödmålats. Namnet Röda sten är känt sedan 1758. Forskaren Bengt Holmström menar i uppsatsen Landamären och gränsstenar (1979) att stenen utgjort härads-/riksgräns redan på 1000-talet mellan Sverige och Danmark.

Enligt en tradition från mitten av 1700-talet skulle stenen ha markerat stadens vattenområde i väster. I krigstid spändes nattetid grova kättingar över älven, fastgjorda i kraftiga järnringar och inslagna i berget på båda sidor, för att förhindra olovlig insegling. För att sjöfararna skulle veta var spärren fanns, målades stenen röd. I berget strax ovanför Röda sten finns fortfarande en mycket stor järnring. Den lär ha använts under första världskriget, då man inte vågade låta den nybyggda pansarbåten Sverige gå ut till sjöss bland minor och torpeder utan förankrade fartyget i de båda älvstränderna för att kunna provköra maskineriet i älvmynningen

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page